Η προηγούμενη χρονιά έφερε μεγάλες αλλαγές στη ζωή όλων μας. Η εκπαίδευση ήταν ένας από τους τομείς, που αντιμετώπισε τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ξαφνικά και απροσδόκητα ένα μεγάλο μέρος των μαθημάτων μας μεταφέρθηκε στο Διαδίκτυο. Η διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έδωσε στους εκπαιδευτικούς το κίνητρο να αποκτήσουν νέες ψηφιακές γνώσεις, απαραίτητες για το διαδικτυακό μάθημα. Η ελπίδα να τελειώσει αυτή η περιπέτεια γρήγορα έσβησε τη φετινή χρονιά και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση παρέμεινε η κυρίαρχη μορφή εκπαίδευσης για ένα ακόμη σχολικό έτος. Με μεγαλύτερη εμπειρία αναγνωρίσαμε και εξοικειωθήκαμε με τις ιδιαίτερες δυνατότητες των νέων τρόπων διδασκαλίας. Στόχος μας ήταν η απόκτηση βασικών τεχνολογικών γνώσεων για την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και η εφαρμογή καινούργιων μεθόδων, προσαρμοσμένων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών στον ψηφιακό κόσμο.
Έναν ολόκληρο χρόνο μετά τίθεται το ερώτημα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε.
Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς θα γυρίσουν στη σχολική αίθουσα. Και χαιρόμαστε γι’ αυτό. Εκεί πολλές από τις νέες μας ψηφιακές δεξιότητες και μέθοδοι συνεχίζουν να μας είναι χρήσιμες, ακόμα και απαραίτητές, καθώς διαδραστικοί πίνακες, ψηφιακές πλατφόρμες και ηλεκτρονικά εργαλεία θα παραμείνουν στην «εργαλειοθήκη» μας για ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό και ωραίο μάθημα. Παράλληλα είναι μια χρυσή ευκαιρία να αξιολογήσουμε παραδοσιακούς, δοκιμασμένους αλλά και νέους, καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας, και να τους εφαρμόσουμε αποτελεσματικά στην τάξη μας.
Το 13ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Συνέδριο για τη Διδασκαλία της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2021 έχει θέμα «Νέοι Δρόμοι στη Διδασκαλία της Γερμανικής Γλώσσας: Καινοτόμες και Παραδοσιακές Προσεγγίσεις» για να υπογραμμιστεί η ανάγκη συνδυασμών ψηφιακών και αναλογικών, νέων και παραδοσιακών, πειραματικών και δοκιμασμένων μεθόδων και εργαλείων στη διδασκαλία των γερμανικών.
Στόχος του συνεδρίου είναι να δώσει ευκαιρίες επιμόρφωσης σε καθηγητές και καθηγήτριες της γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα και να προσφέρει ένα πλαίσιο για την επιστημονική ανταλλαγή απόψεων. Διοργανωτές του συνεδρίου είναι η Ελληνογερμανική Αγωγή, το Ινστιτούτο Goethe, η Γερμανική Κεντρική Υπηρεσία για τα Σχολεία στην Αλλοδαπή και η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Το συνέδριο προβλέπεται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.
Call for papers! Στις δραστηριότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονται ομιλίες και εργαστήρια γνωστών πανεπιστημιακών, έμπειρων επιμορφωτών και δημιουργικών διδασκόντων. Μπορείτε να στείλετε τις προτάσεις σας για ομιλίες και/ή εργαστήρια μέχρι τις 15 Ιουνίου 2021 στο dafkon@ea.gr
Η συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου είναι δωρεάν. Για οργανωτικούς ωστόσο λόγους είναι σημαντικό να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας.
Εδώ μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή!
Εδώ θα βρείτε την αφίσα.
|