Οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού «ανακαλύπτουν» το ηλιακό ρολόι και το εκκρεμές του Φουκώ που βρίσκονται στο σχολείο μας!
Οι μαθητές της Ε΄ τάξης, ολοκληρώνοντας τη μελέτη του ηλιακού μας συστήματος, είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν δύο κατασκευές που συνδέονται με την περιστροφική κίνηση της Γης: το ηλιακό ρολόι και το εκκρεμές του Φουκώ του σχολείου μας.
Αρχικά παρατήρησαν με προσοχή το ηλιακό ρολόι και με οδηγό την κριτική τους σκέψη ανακάλυψαν τον εναλλακτικό τρόπο με τον οποίο αυτό απεικονίζει την ώρα. Στη συνέχεια, κατάφεραν να διαβάσουν την πραγματική ώρα με τη βοήθεια της ράβδου και της σκιάς που δημιουργούσε ο Ήλιος σε αυτήν, κάτι που τους ενθουσίασε και τους γέμισε αυτοπεποίθηση.
Κατόπιν επισκέφτηκαν την πειραματική διάταξη του εκκρεμούς του Φουκώ που υπάρχει στον χώρο του σχολείου μας. Εκεί παρατήρησαν την κίνησή του και επιστρατεύοντας την έμφυτη περιέργεια αλλά και τη δημιουργικότητά τους διατύπωσαν υποθέσεις προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την πτώση των μεταλλικών ράβδων. Ακολουθώντας τα βήματα της επιστημονικής σκέψης, αντιλήφθηκαν με ποιον τρόπο κατάφερε το 1851 ο Γάλλος φυσικός, Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, να αποδείξει πειραματικά την περιστροφική κίνηση της Γης, η οποία έως τότε ήταν γνωστή εμπειρικά, αλλά δεν υπήρχαν πειραματικά δεδομένα που να την αποδεικνύουν.
Ήταν μία ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία που ενθουσίασε τους μαθητές μας και τους εφοδίασε με νέες γνώσεις και δεξιότητες!
Please insert here your email to receive information material from us.
News
Schoolbooks for the Ministry
Teachers of Ellinogermaniki Agogi have authored the official schoolbooks for Science in the 5th and 6th Grade of Primary School, and for German in High School. συνέχεια
Premises
In school year 2006-2007, state-of-the-art, high-standard new school premises for all levels of education started their operation in Pallini. συνέχεια
Εξετάσεις γερμανικής γλώσσας
Διεξαγωγή εξετάσεων FIT 1 και FIT 2 του Ινστιτούτου Goethe στην Ελληνογερμανική Αγωγή. συνέχεια